söndag 1 maj 2011

Våren har kommit!


Den här veckan kom våren på allvar till Västra Götaland och jag och Jonathan har redan konstaterat att det är grymt skönt att projektet pågår under den här vackra tiden! Två gånger har vi nu träffat er och det fantastiskt kul och spännande att höra er berätta och läsa det ni skriver. Så mycket idéer som bor i er!

I veckan som gått har vi talat om vad ett Synopsis är. Synopsis kan beskrivas som en idépresentation av det som ni tänker skriva om. Ett grekiskt ord från början (som så många andra) och betyder någonting ungefär som "samskådande". Ett synopsis ska kortfattat beskriva vad manuset kommer att handla om. Vem/vilka som är huvudperson/-er (hjälte - protagonist) och hur de förhåller sig till varandra. Vilka "motståndare" (antagonist) som finns till protagonisten.
Ett synopsis kan också beskriva en viss tematik som ni vill beröra, vilken ton/språk som kommer att användas samt även om ni redan nu vet till vilken åldersgrupp ert manus främst kommer att rikta sig.

I Alingsås talade vi också lite om dramaturgens roll på en teater och vi kom fram till att den rollen kan se väldigt olika ut. Generellt kan man ändå säga att dramaturgen har texten i fokus, analyserar den och kan stå till hands till både dramatiker och regissör. Om inte dramatikern är närvarande (eller ej längre levande) kan dramaturgen ses som textens försvarare. En dramaturg kan också arbeta med omvärldsanalys och research inför ett projekt. Dramaturgen kan också många gånger vara den första kontakten en dramatiker har/tar in på en teater.

I Trollhättan talade vi en hel del om barn generellt. Kan man beskriva barn? Hur ska vi tänka till målgrupp? Kan man klumpa ihop individer och kalla dem för barn? Ja, här delade vi våra olika ingångar och talade också om vi i vår vardag träffar barn och i vilka åldrar de i så fall har.

Nästa vecka när vi ses, i Trollhättan är det redan i morgon så hoppas vi att ni har hunnit skriva dialogens början (eller mitten, eller slutet) på era idéer. Vi vet om att det är kort om tid här i början, men vi tror det  är bra att sparka igång allt skrivande ordentligt så här i början.

Ni är grymma!
Ha en skön 1:a maj så ses vi snart!
Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar